domingo, 18 de octubre de 2015

Tipus de violència: més enllà de la física?

Hem parlat molt sobre el concepte de violència contra les dones i d’altres de sinònims, però cal aprofundir en els tipus de violència que existeixen. Sovint quan pensem en violència tan sols ens ve al cap la física, cops de puny, empentes... No obstant, existeixen altres maneres de fer mal, que també s’han de denunciar.
Per tant, quins tipus de violència hi ha?
  • Maltractament físic: accions que produeixen una lesió física a la víctima aparent o no al seu cos.  Poden ser-ho: empentes, cops amb objectes, cops de puny i de peu, talls, trencament d’ossos... És tracta del tipus de violència més conegut.


  • Maltractament psicològic:  conductes que atempten contra la integritat psíquica i emocional de la dona com a persona. Poden ser-ho: humiliacions, insults, crits, rebuig, xantatge emocional, culpabilització i totes aquelles actituds i paraules que destrueixen l’autoestima de la dona, és a dir, desvaloritzen la persona.  

Cal destacar que aquest tipus e violència és molt difícil de veure i demostrar, per això es coneix com a violència invisible i, sobretot. Sovint, la víctima ho justifica de qualsevol manera, donant-se la culpa o acceptant que és el caràcter de l’agressor, així, són la pròpia gent de l’entorn qui acostuma a detectar-ho.

  •  Maltractament sexual: imposició per realitzar un acte o mantenir una relació sexual en contra de al pròpia voluntat d’una de les dues persones involucrades, la víctima.
  • Maltractament econòmic: limitació de l’accés de la víctima a recursos econòmics, labors i educatius. Moltes vegades, la víctima se sent impotent, no disposa de recursos per sobreviure amb els seus pros mitjans, és a dir, com que no disposa de recursos econòmics té la necessitat de quedar-se amb el maltractador.

Com hem pogut comprovar existeixen diversos tipus de violència o maltractament i cal destacar que en molts casos reals no tan sols es dóna un tipus de violència, sinó diverses a la vegada. És important que la víctima segueixi en contacte amb la família, amics i tota persona propera per tal que l’ajudin a sortir de la situació i a prendre’n consciència. Malauradament, en moltes ocasions el mateix maltractador és qui intenta que la víctima s’allunyi del seu cercle d’efecte.

No la més evident pot ser l’única present!


Un 41% de les trucades ateses per l’Institut Català de la Dona l’any 2010 va denunciar la violpencia física, la qual cosa representa 2.000 víctimes d’aquest tipus de maltractament.  El 92% dels casos atesos van ser per violència psíquica.

FONT: Servei d’atenció a la víctima de l’Ajuntament de Sabadell. http://ca.sabadell.cat/Policiamunicipal/p/maltractes_cat.asp 

No hay comentarios:

Publicar un comentario